Breaking News

Kiamat

5 Wasiat Nabi Adam Kepada Nabi SyitsAlhamdulillah hari ini 19 Jan 2018 bersamaan 2 Jamadil Awal 1439H admin diberi rezeki dari Allah untuk hadir mendengar kuliah maghrib di Masjid Al-Hidayah Telok Panglima Garang.

Ustaz (saya tak ingat namanya) telah berkongsi 5 wasiat Nabi Adam kepada anaknya bernama Nabi Syits.

Peringatan ini sebagai rujukan untuk semua keturunan Nabi Adam di dunia ini. Seperti semua sudah sesia maklum bahawa kita semua adalah keturunan dari Nabi Adam dan sebagai anak cucu cicit Nabi Adam, kita harus ikuti 5 wasiat ini.

5 Wasiat Nabi Adam kepada Nabi Syits

Antara 5 wasiat tersebut seperti mana saya sempat salin dari kuliah tadi dan saya cari di internet adalah seperti di bawah :

1. Nabi adam as. berkata kepada Syits; “Katakanlah kepada anak anak cucumu, janganlah kalian merasa tenteram terhadap dunia, sebab aku hanya tenteram dengan syurga yang kekal, namun Allah swt. telah mengeluarkan aku dari syurga. 


2. Katakanlah pada mereka (anak cucuku) agar jangan bersikap mengikuti kehendak wanita, sebab aku pernah bersikap menuruti isteri dengan makan buah khuldi, namun yang kudapat hanya penyesalan. 


3. Katakanlah kepada mereka, setiap perbuatan yang hendak dikerjakan dipikirkan terlebih dahulu akibatnya, karena seandainya aku memikirkan akibatnya, pasti yang menimpaku sekarang tidak akan terjadi. 


4. Katakanlah kepada mereka, bilamana hatimu ragu-ragu menghadapi sesuatu, maka jauhilah sesuatu itu, sebab ketika aku makan buah khuldi hatiku tergoncang hebat. Akhirnya aku menyesal. 


5. Katakanlah kepada mereka, bermusyawarahlah bila memutuskan perkara, sebab dulu andaikan aku bermusyawarah dengan malaikat pasti tidak akan terjadi apa yang menimpaku."

Ustaz pesan untuk point kedua itu, hanya tidak mengikuti kehendak wanita / isteri pada jalan yang bathil sahaja. Jika kehendaknya dijalan kebaikan, kita boleh turuti kehendaknya.

Itulah 5 wasiat Nabi Adam kepada Nabi Syits untuk pedoman kita di akhir zaman ini.

Semoga memberi manfaat kepada kita untuk peringatan kepada kita. Insyaallah.

Sekian.

No comments

adv/https://www.klikjer.com/members/idevaffiliate.php?id=1827_47_1_212|https://2.bp.blogspot.com/-8H6bU9muUFQ/WdGMrGbkXTI/AAAAAAAAFcg/crHMv__lWh4_jX5jNopAHG44MKwZ2S43gCLcBGAs/s1600/rahsia-solat.png

Random Posts

randomposts

Like Us

fb/https://www.facebook.com/tubekuliahonline